تفاوت صافکاری با رنگ و بدون رنگ
تصادف با خودرو تجربه چندان خوشایندی محسوب نمی شود و حتی گاهی اوقات اجتناب نا پذیر می باشد. بیش تر رانندگان بدون تردید یک بار با اتومبیل خود تصادف کرده اند، حتی در حد یک خراش کوچک! اما گاهی تصادف به خط و خشی کوچک خلاصه نمی شود و فرورفتگی های بزرگی بر روی بدنه خودرو ایجاد می شود. حال صافکاری اهمیت پیدا می کند. صافکاری با رنگ و بدون رنگ، دو نوع روش انجام این کار می باشد که برای برطرف کردن این فرورفتگی ها استفاده می شود.
همیار ماشین جزییات این دو روش را در ادامه مورد بررسی قرار داده اند. اطلاع و نحوه تشخیص آن ها به شما کمک می کند تا در زمان خرید خودرو به درستی مانند یک کارشناس عمل کنید و عیوب موجود را بررسی نمایید.
صافکاری چیست؟
صافکاری خودرو به معنی از ببین بردن آثار خط و خش، ترمیم نواحی آسیب دیده بدنه و هم چنین فرورفتگی های ایجاد شده، می باشد. افرادی که در این زمینه به صورت تخصصی فعالیت می کنند، باید چندین سال در کنار استاد کار به یادگیری این مهارت بپردازند. صافکاری به وسیله ابزار آلات مخصوصی مانند چکش، لیزر و… انجام می پذیرد و بدنه خودرو را به حالت اولیه خود باز می گرداند.
صافکاری بدون رنگ
در صورتی که ضربه وارد شده به خودرو چندان شدید نباشد، صافکار می تواند با کمک مهارتی که آموخته است و ابزار آلاتی که در اختیار دارد، فرورفتگی های بدنه را ترمیم کند. در واقع صافکار اصطلاحا بدون رنگ در می آورد. از این رو دیگر نیازی به رنگ نخواهد بود. در این جا صافکاری بدون رنگ به دو نوع تقسیم می شود:
صافکاری بدون رنگ با میله PDR
گاهی اوقات متخصص صافکار بدون ضربه و با استفاده از چکش و با به کار گیری ابزاری به نام میله PDR، عملیات صافکاری را انجام می دهد. این میله از جنس فولاد تهیه شده است و سر آن حالتی زاویه دار دارد. به طوری که می توان با چرخش دست فرورفتگی را اصلاح نمود. صافکاری با میله PDR سرعت بالایی داشته و از نظر هزینه نیز بسیار مقرون به صرفه می باشد.
صافکاری با دستگاه مغناطیسی
در این مدل از صافکاری، در محل آسیب دیده یک میدان مغناطیسی ایجاد می شود و محل را تحت تاثیر قرار می دهد. صافکاری مغناطیسی نسبت به صافکاری سنتی، قیمت بالا تری دارد و استفاده از آن نیز مستلزم داشتن مهارت و تخصص می باشد. از این رو برای انجام آن باید حتما به یک مرکز تخصصی مراجعه نمایید.
صافکاری با لیزر
در روش صافکاری با لیزر، اشعه تابیده شده به نقطه آسیب دیده از بدنه خودرو، باعث می شود تا اتم ها و ساختار فلزی آن جنبش بیش تری پیدا کنند. نکته مثبت در این فرآید این می باشد که هیچ آسیبی به رنگ و فرم اصلی خودرو وارد نمی شود.
صافکاری با رنگ
این امکان وجود دارد، گاهی به قدری آسیب وارد شده به بدنه خودرو شدید می باشد که خودرو علاوه بر داشتن فرورفتگی، دچار ریزش رنگ نیز می شود. در چنین مواقعی، پس از انجام عملیات صافکاری، نوبت به مرحله رنگ آمیزی می رسد. در واقع، فرد متخصص ابتدا باید زیر سازی و بتونه کاری را انجام دهد تا سطحی صاف و یکدست ایجاد شود. سپس با ابراز مخصوصی که در اختیار دارد، شروع به پاشیدن رنگ می کند.
از مهم ترین معایبی که برای صافکاری با رنگ وجود دارد که باعث می شود تا رانندگان در برابر آن مقاومت نشان دهند، این است که باعث افت قیمت خودرو می شود. با این حال، رنگ خودرو مزایایی را نیز با خود به همراه دارد.
مزایای صافکاری با رنگ
افزایش ایمنی خودرو
هدف از رنگ کردن خودرو، صرفا بهبود زیبایی ظاهر آن نمی باشد. چرا که رنگ وظیفه محافظت از بدنه در برابر آسیب های ساختاری را بر عهده دارد. فولاد استفاده شده در ساخت خودرو، هنگامی که در معرض عناصر مختلف قرار می گیرد، خورده و ضعیف می شود و این رنگ خودرو است که آن را محکم و با دوام نگه می دارد.
جلوگیری از خوردگی و رنگ زدگی بدنه
خط و خش ایجاد شده بر روی بدنه خودرو و ریزش رنگ، پس از مدتی منجر به زنگ زدگی بدنه می شود. رنگ آمیزی خودرو نه تنها در پوشاندن خط و خش به شما کمک می کند، بلکه ظاهر خودرو را نیز بهتر و شبیه به خودرو نو نشان می دهد. هم چنین، رمانی که بدنه خودرو بدون پوشش در برابر اکسیژن و آب قرار می گیرد، دچار خوردگی می شود و ممکن است پس از مدتی سوراخ هایی بر روی بدنه ایجاد شود. در واقع رنگ کردن خودرو می تواند نقش مهمی در محافظت از بدنه داشته باشد.
هزینه صافکاری خودرو چقدر است؟
هزینه صافکاری به عوامل متخلفی بستگی دارد که در ادامه از آن ها نام برده ایم:
- محل آسیب دیده: هر چه دسترسی به محل آسیب دیده سخت تر باشد، هزینه صافکاری افزایش پیدا خواهد کرد.
- شدت آسیب وارده: زمانی که شدت آسیب دیدگی و فرورفتگی ها زیاد باشد، ترمیم آن زمان بیش تری می برد و به همان نسبت هزینه آن نیز بیش ترمی شود.
- مدل ماشین: صافکاری خودرو های لوکس به دلیل بالا بودن حساسیت کار، پر هزینه تر نسبت به خودرو های معمولی می باشند.
شاید برای شما هم سوال باشد که صافکاری بدون رنگ هزینه بیش تری به همراه دارد یا صافکاری با رنگ؟ لازم است بدانید که برای این پرسش پاسخ دقیقی وجود ندارد. چرا که هر یک از روش های صافکاری بدون رنگ، هزینه خاصی را شامل می شوند. از سوی دیگر، همان طور که پیش تر اشاره کردیم، شدت آسیب دیدگی، محل آسیب و… نیز عوامل تاثیر گذاری در هزینه صافکاری خودرو هستند.
در صافکاری با رنگ نیز باید علاوه پرداخت هزینه مرحله صافکاری، هزینه رنگ آمیزی را نیز در نظر بگیرید. به همین خاطر بهتر است پیش از هر کاری حتما استعلام قیمت بگیرید.
نحوه تشخیص صافکاری و رنگ شدگی
برخی از نواحی صافکاری و رنگ شده به راحتی قابل تشخص هستند. اما برخی دیگر ممکن است با مهارت زیادی انجام شده باشند و امکان تشخیص آن ها فقط از سوی کارشناسان خودرو وجود داشته باشد. اما به طور کلی از طریق روش های زیر می توان آن را تشخیص داد:
دقت به رنگ بدنه
- تفاوت رنگ در بخش های مختلف
- نوع پاشش رنگ
- حالت پوست پرتقالی بودن خودرو که به دلیل رنگ کردن بی دقت ایجاد می شود.
- پریدگی یا پوسته شدن رنگ
- مات شدن رنگ بدنه
دست کشیدن بر روی بدنه خودرو
خودرویی که از کارخانه خارج می شود، سطحی صاف و صیقلی دارد. اما زمانی که رنگ می شود، در نواحی رنگ شده حالت زبری پیدا می کند.
استفاده از مگنت تشخیص ضخامت
قسمت هایی که رنگ شده اند، نسبت به سایر بخش های دیگر بدنه خودرو، ضخامت بیش تری دارند. هنگامی که مگنت تشخیص با بدنه خودرو تماس پیدا می کند، قسمت آهنربایی از داخل تستر جدا شده و به بدنه می چسبد.
در صورتی که خودرو رنگ شدگی داشته باشد، میزان مقاومت مگنت در زمان جدا کردن کم تر می باشد و قسمت مدرج عدد کم تری را نشان می دهد. اما در صورتی که خودرو فاقد رنگ شدگی باشد، مگنت به سختی از بدنه جدا می شود و در زمان جدا شدن، نشانگر عدد بالا تری را نشان می دهد.
سخن پایانی
صافکاری خودرو از جمله کار هایی به حساب می آید که باید با دقت زیادی انجام پذیرد. چرا که نقش مهمی در ظاهر خودرو ایفا می کند. در صورتی که صافکاری بدون رنگ در بیاید، برای مالک خودرو خوشایند تر خواهد بود. اما در برخی از مواقع، چاره ای جز رنگ کردن بدنه وجود ندارد حتی اگر باعث افت قیمت خودرو شود.
پیشنهاد می دهیم که به منظور انجام امور صافکاری، حتما به مراکز معتبر مراجعه نمایید و تا نتیجه دلخواه خود را به دست آورید. هم چنین در زمان خرید خودرو، علاوه بر مطمئن شدن از سلامت فنی و بدنه و…، رنگ شدگی خودرو را نیز مورد بررسی قرار دهید. در صورتی که در این زمینه تخصص و مهارت کافی را ندارید، حتما از یک کارشناس خودرو کمک بگیرید.