علائم خرابی اگزوز و بهترین زمان برای تعویض آن
سیستم اگزوز خودرو، یکی از سیستم های بسیار مهم در هر اتومبیل به شمار می آید. اگزوز در واقع وظیفه کنترل انتشار آلاینده هایی را که به جو وارد می شوند و به محیط زیست آسیب می زنند را بر عهده دارد و موتور خودرو را در مقابل این آلاینده های مضر محافظت می نماید.
جالب است بدانید که این سیستم اگزوز می باشد که مانع از ورود دود های خطرناک و کشنده به کابین خودرو می شود. آسیب دیدگی و خرابی اگزوز می تواند سلامتی راننده و سر نشینان و هم چنین محیط زیست را به خطر بی اندازد و این امکان وجود دارد که به سایر بخش های خودرو مانند موتور، آسیب های جبران ناپذیری را وارد کند.
از این رو شناخت علائم خرابی اگزوز بسیار حائز اهمیت می باشد و عواملی که باعث بروز خرابی در این سیستم می شوند نیز باید مورد بررسی قرار بگیرند. در ادامه همیار ماشین یک به یک این موارد را به صورت تخصصی برای شما بیان کرده است. با ما همراه باشید.
دلایل خرابی اگزوز چیست؟
این امکان وجود دارد که سیستم اگزوز به دلایل مختلفی دچار آسیب شود که به طور کلی تمامی آن ها را می توان در سه دسته زنگ زدگی، لرزش و استفاده نادرست قرار داد.
با این حال اصلی ترین دلیل خرابی اگزوز زنگ زدگی و بروز مشکل در برخی از اجزای آن می باشد. با توجه به میزان و شدت زنگ زدگی، این مشکل می تواند به شکسته شدن کامل اگزوز و یا آسیب ساختاری آن منتهی شود.
زنگ زدگی در دو نوع دسته بندی می شود:
زنگ زدگی خارجی – از بیرون به داخل
این نوع زنگ زدگی به طور معمول از عوامل و عناصر خارجی نشات می گیرد. اغلب به دلیل آب باران و یا برف ذوب شده و یا حتی نمک ریخته شده در سطح جاده ها در زمستان، این نوع از زنگ زدگی در اگزوز ایجاد می شود.
زنگ زدگی داخلی – از داخل به بیرون
این نوع از زنگ زدگی در نتیجه تماس اجزای داخلی سیستم اگزوز با آب، مواد شیمیایی و رسوبات ایجاد شده در اثر تراکم گاز های خروجی در زمان سرد بودن سیستم اگزوز رخ می دهد.
این مشکل بیش تر برای خودرو هایی رخ می دهد که به طور دائم در حال طی کردن مسافت های کوتاه هستند. در این شرایط دمای سیستم اگزوز به هیچ عنوان به مقدار کافی بالا نمی رود که بتواند آبی را که به دلیل فرآیند تراکم انباشته شده است، در صورت کامل به بخار تبدیل کند و شما شاهد خروج آب از اگزوز باشید.
در ادامه به صورت کامل زنگ زدگی هر یک از بخش های سیستم اگزوز را مورد بررسی قرار داده ایم.
منیفولد اگزوز
این امکان وجود دارد که منیفولد اگزوز به دلیل قرار گرفتن در معرض چرخه های فشار و گرمای شدید، دچار آسیب دیدگی شود. در چنین شرایطی، این قطعه به قدری فرسوده می شود که دیگر قادر به مقاومت در مقابل گرما نمی باشد و ترک هایی در آن به وجود می آید.
با گذشت زمان، این ترک ها به سوراخ هایی کوچک تبدیل می شوند که در نهایت منجر به خرابی و معیوب شدن سیستم اگزوز می شود.
گاهی اوقات ممکن است بست های حلقه ای و یا پایه ها شکسته شوند که موجب می شود منیفولد اگزوز فشار اضافی را متحمل شود و در نتیجه ترک بخورد.
سنسور اکسیژن
معیوب شدن سنسور اکسیژن به تشخیص نادرست گاز های خروجی می انجامد. در نتیجه این امکان وجود دارد مخلوط سوخت – هوا غلیظ تر و یا رقیق تر از حد معمول شود. در صورتی که این مخلوط خیلی غلیظ باشد، کاتالیزگر را ذوب می کند و در صورتی که خیلی رقیق باشد، مبدل این امکان را ندارد تا هیدرو کربن ها را به عناصری ایمن تبدیل نماید. به همین دلیل مصرف سوخت افزایش پیدا می کند و یا کاهش می یابد.
مبدل کاتالیست
مبدل کاتالیست یکی از مهم ترین بخش های سیستم کنترل آلایندگی خودرو به شمار می آید که با تبدیل کردن آلاینده های مضر اگزوز به بخار آب و گاز های کم ضرر از آلوده شدن اتمسفر جلوگیری می کند.
در صورتی که مبدل کاتالیست مسدود شود و یا دچار خفگی گردد، به شکلی محسوس و کاملا قابل احساس بر روی قدرت خودرو تاثیر می گذارد. هم چنین این امکان وجود دارد که از کف خودرو گرما حس نمایید و یا بوی گوگرد در داخل کابین به مشامتان بخورد.
فیلتر ذرات دیزل
این فیلتر ها به مرور زمان دچار انسداد می شوند. فیلتر ها وظیفه دارند تا بر اساس یک فرآیند مشخص شده به پاکسازی دوده کمک کنند. با گذشت زمان و در صورتی که راننده اصول رانندگی را رعایت نکند، این فرآیند به درستی طی نخواهد شد و فیلتر ها مسدود می شوند. هنگامی که این فیلتر ها تا حدی دچار انسداد شوند که موتور دیگر توانایی تمیز کردن آن ها را نداشته باشد، سیستم اگزوز نمی تواند به خوبی عمل نماید.
لوله اگزوز و صدا خفه کن
در صورتی که صدا خفه کن دچار آسیب دیدگی شود، خودرو صدای بلند تر و یا متفاوتی از خود تولید خواهد کرد. همان طور که گفتیم عامل اصلی آسیب اگزوز زنگ زدگی می باشد. زنگ زدگی های روی لوله اگزوز ممکن است به قدری زیاد شوند که تبدیل به سوراخ های کوچکی می شوند. وجود هر سوراخ کوچک در این بخش گاز های خروجی و خطرناک را به کابین خودرو وارد خواهد کرد.
در این حالت باید احتمال وجود سوراخ و یا علائم زنگ زدگی مورد بررسی قرار بگیرد. توصیه می شود در صورت وجود سوراخ در لوله اگزوز و یا صدا خفه کن، آن را تعمیر نکرده و به طور کامل برای تعویض آن اقدام نمایید.
بررسی علائم و نشانه های خرابی اگزوز
در صورتی که سیستم اگزوز نشتی داشته باشد و یا برخی از اجزای آن مانند منبع اگزوز (مافلر و یا صدا خفه کن)، لوله اگزوز، مبدل کاتالیست، سنسور اکسیژن، واشر های منیفولد و یا هر قطعه دیگری که پیش تر در مورد آن ها صحبت کردیم، دچار آسیب دیدگی شوند، هرگز نباید آن را نادیده بگیرید.
کل سیستم اگزوز باید به شکلی کارآمد و صحیح کار کرده و به وظایف خود عمل کند. در غیر این صورت نه تنها می تواند عملکرد خودرو اثر مخرب و منفی بگذارد، بلکه می تواند سلامت شما را نیز تحت تاثیر قرار دهد. سیستم اگزوز ناکارآمد می تواند به شکلی موتور را دچار آسیب دیدگی کند که مجبور به پرداخت هزینه های بسیار زیادی برای عیب یابی و تعمیر آن شوید.
علائم خرابی اگزوز در چند نشانه خلاصه می شود که می توانید با مشاهده هر کدام، سریعا برای تعویض سیستم اگزوز اقدام کنید:
صدای تلق تلق و یا سایر صدا های عجیب و غریب
این صدا به طور معمول نشان دهنده مشکلی در سیستم اگزوز می باشد و با صدا های عجیب دیگر خود را بروز می دهد. با این حال صدا های غیر عادی می توانند از مشکلات متعددی در خودرو خبر دهند، تشخیص آن ها ممکن است کمی دشوار باشد. از این رو بهتر است با شنیدن هر گونه صدای غیر عادی، از یک مکانیک حرفه ای کمک بخواهید و یا به تعمیرگاه مجاز مراجعه نمایید که دلیل صدای به وجود آمده چه چیزی است و باید کدام بخش از خودرو مورد عیب یابی و تعمیر قرار بگیرد.
لرزش
در صورتی که لرزش زیادی را در خودرو احساس می نمایید و یا حس می کنید که خودرو قدرت مانند همیشه نیست، حتما باید به سیستم اگزوز شک کنید و آن را مورد بررسی قرار دهید. این یکی از رایج ترین نشانه های برای خراب بودن اگزوز به حساب می آید. اما این امکان وجود دارد که به مشکلات دیگری نیز مربوط باشد. از این رو توصیه می کنیم حتما از یک مکانیک ماهر کمک بگیرید.
بررسی چراغ چک موتور
روشن شدن چراغ چک موتور می تواند به هر دلیل رخ دهد. برخی از آن ها بسیار جدی بوده و باید بدون فوت وقت مورد بررسی و بازرسی قرار بگیرند. اما برخی دیگر ممکن است به قدری جزیی باشند که حتی بتواند با وجود آن ها، به رانندگی ادامه داد.
سیستم اگزوز (به خصوص سنسور اکسیژن) از عوامل بسیار متداول برای روشن شدن چراغ چک موتور می باشد. به همین خاطر تفاوتی ندارد که چراغ چک به چه دلیل روشن شده است، باید حتما در اولین فرصت برای بررسی آن اقدام نمایید. چرا که ممکن است مشکلی جدی رخ داده باشد.
بوی دود اگزوز
در صورتی که در خودرو نشسته اید و موتور روشن می باشد، بوی دود اگزوز را استشمام کردید، حتما آن را جدی بگیرید. در واقع این اصلی ترین نشانه وجود مشکلی اساسی و حائز اهمیت در سیستم اگزوز ماشین می باشد. هنگامی که بوی دود اگزوز را از داخل اتاقک احساس می کنید، به این معنا است در حال تنفس مونوکسید کربن هستید که به عنوان گازی کشنده شناخته می شود. باید هر چه سریع تر برای بررسی اگزوز اقدام نمایید.
کاهش راندمان سوخت
راندمان سوخت خودرو، می تواند تا حد چشم گیری عملکرد سیستم اگزوز را تحت تاثیر قرار دهد. در صورتی که موتور ماشین به مقدار کافی اکسیژن دریافت نکند و یا دود اگزوز به آن برگردد، به اجزای مهم موتور و هم چنین سیستم سوخت، آسیب جدی وارد خواهد شد. از آن جایی که کاهش راندمان سوخت می تواند در نتیجه مشکلات متعددی بروز پیدا کرده باشد. حتما به یک تعمیرگاه مجاز مراجعه کنید.
از کجا زمان تعویض اگزوز را تشخیص دهیم؟
همانند هر قطعه دیگری، سیستم اگزوز خودرو در خوش بینانه ترین حالت، 5 سال عمر مفید دارد. به خصوص اگر در محیط های پر رطوبت سکونت دارید و یا همیشه مجبور هستید تا در جاده های پر دست انداز رانندگی کنید!
در این صورت اگزوز خیلی زود تر مجبور تعویض اگزوز شوید. به همین خاطر به غیر از فرسوده بودن سیستم اگزوز، می تواند با به نمایش گذاشتن علائمی که برای شما شرح دادیم، خبر از زمان تعویض خود دهد. نشتی در لوله ها، سوراخ به دلیل خوردگی، سوراخ به دلیل سنگ و یا افتادن در چاله، نشتی در اتصال دهنده ها، ترک و یا شکستگی در قطعات، براکت ها، مبدل کاتالیست و بست ها، همگی می توانند به تنهایی باعث ناکارآمدی کل سیستم اگزوز خودرو شوند.
توصیه می کنیم به هیچ عنوان اجزای سیستم اگزوز را تعمیر نکنید و هر قطعه ای که با مشکل رو به رو شد را حتما تعویض نمایید. به خصوص سوراخ شدگی که می تواند از باقی موارد خطرناک تر باشد! حتی کوچک ترین سوراخ شدگی هم غیر قابل تعمیر بوده و فقط هزینه اضافی برای شما به همراه خواهد داشت. ضمن این که برای سلامتی شما و سرنشینان نیز بسیار خطرناک خواهد بود.
چطور از خرابی سیستم اگزوز پیشگیری کنیم؟
با تمیز کاری و سرویس های دوره ای سیستم اگزوز، می توانید از وارد شدن آسیب های بیش تر به آن جلوگیری نمایید. علاوه بر این، رانندگی کردن به شیوه ای نادرست و غیر اصولی، به خصوص در چاله ها، می تواند باعث کم شدن عمر سیستم اگزوز شود. هم چنین رانندگی مداوم در مسافت های بسیار کوتاه نیز می تواند موجبات زنگ زدگی داخلی را خیلی زود فراهم کند. با رعایت این موارد می توانید برای مدت زمانی بیش تر اگزوز را سالم نگه دارید.