علائم خرابی سنسور مپ خودرو
تمامی خودرو ها از قطعات الکتریکی بسیاری تشکیل شده اند که سنسور ها بخش اعظمی از آن ها را تشکیل می دهند. هر یک از آن ها وظیفه کنترل و پایش سیستم های مختلف و عملکرد اجزای خودرو را بر عهده دارند. در صورتی که هر یک از این سنسور ها با ایراد و مشکل مواجه شوند و نتوانند وظایف خود را به درستی انجام دهند، ارسال اطلاعات به رایانه خودرو به درستی انجام نشده و مشکلاتی برای خودرو به وجود می آید. یکی از این سنسور های بسیار حائز اهمیت، سنسور مپ می باشد که نظارت بر میزان ورودی جریان هوا به داخل موتور را بر عهده دارد.
آشنایی با علائم خرابی سنسور مپ خودرو و روش عیب یابی آن به شما کمک می کند تا در صورت مشاهده هر کدام، اقدامات لازم را انجام دهید و از بروز خرابی های بیش تر در عملکرد اتومبیل جلوگیری نمایید. همیار ماشین به صورت کامل این موارد را در ادامه مورد بررسی قرار داده است. با ما همراه باشید.
سنسور مپ چیست؟
سنسور مپ که با نام سنسور فشار منیفولد هوا نیز شناخته می شود، بر خلاف نامی که برای آن انتخاب شده است هیچ ارتباطی با نقشه و یا سیستم مسیریابی ندارد و کوتاه شده عبارت سنسور فشار مطلق منیفولد می باشد.
این سنسور وظیفه دارد تا مقدار ورودی جریان هوا به داخل موتور را پایش نماید. با اطلاعاتی که این سنسور به رایانه خودرو یا همان ای سی یو ارسال می کند، رایانه می تواند چگالی هوا را محاسبه کرده و با در نظر گرفتن غلظت آن، مقدار سوختی که باید وارد محفظه شود را محاسبه کند تا مخلوط سوخت – هوا ترکیب مناسبی داشته باشد.
محل قرار گیری سنسور مپ
با توجه به مدل خودرو، سنسور مپ ممکن است زیر داشبورد، روی فایروال (حائل بین موتور و اتاق خودرو)، در بخش داخلی گلگیر و یا کنار منیفولد ورودی قرار گرفته باشد. در صورتی که روی هیچ یک از اجزای نام برده، سنسور مپ را مشاهده نکردید، توصیه می کنیم به دفترچه راهنمای خودرو مراجعه نمایید تا از محل قرار گیری آن در اتومبیل مطلع شوید.
علائم خرابی سنسور مپ
اگر برای شما هم سوال شده است که چگونه از خرابی سنسور مپ اطلاع پیدا کنید، بهتر است بدانید که 7 نشانه وجود دارد که با مشاهده هر کدام می توانید احتمال خرابی و از کار افتادم سنسور مپ را در نظر بگیرید. در ادامه این 7 مورد را بررسی کرده ایم:
مصرف سوخت بالای خودرو
در صورتی که سنسور مپ خراب شده باشد، این امکان وجود دارد که اطلاعات اشتباهی را به رایانه خودرو ارسال کند و فضای کافی خلاء را تشخیص ندهد. به این ترتیب، رایانه فرض می کند بار روی موتور زیاد می باشد. از این رو سوخت بیش تری تخلیه می کند و زمان بندی جرقه را جلو می برد. این کار به مصرف بیش از حد سوخت و در نهایت انفجار منتهی می شود.
کاهش قدرت خودرو
در صورتی که رایانه اطلاعاتی را دریافت کند که نشان دهنده میزان خلاء زیاد می باشد، فرض می کند که بار روی موتور کم است. به همین خاطر تزریق سوخت را کاهش می دهد و زمان جرقه را نیز به تاخیر می اندازد.
شاید با این کار مصرف سوخت خودرو کاهش پیدا کند، اما چنان چه سوخت کافی به موتور وارد نشود، قدرت خودرو و شتاب گیری آن تحت تاثیر قرار خواهند گرفت.
تولید آلاینده های بیش تر توسط خودرو
از دیگر علائم خرابی سنسور مپ، این است که پاشش سوخت با میزان بار روی موتور همخوانی لازم را داشته باشد. این مسئله باعث بیش تر شدن آلاینده های مضر می شود. مصرف سوخت بیش از اندازه نیز می تواند باعث افزایش تولید گاز های گلخانه ای هیدروکربن و مونوکسیدکربن شده و سوخت نا کافی نیز انتشار اکسید نیتروژن را بیش تر می کند.
خشن کار کردن خودرو در دور آرام
پاشش کم و نا کافی سوخت می تواند موجب خشن کار کردن خودرو در دور آرام شود. شاید حتی باعث میس فایر و یا احتراق ناقص در سیلندر نیز شود.
سخت روشن شدن موتور
ترکیب غلیظ و یا رقیق سوخت – هوا باعث می شود تا موتور به سختی روشن شود. در صورتی که فقط باید پایتان را روی پدال گاز قرار دهید تا خودرو روشن شود، این مشکل می تواند نشانه ای از خرابی سنسور مپ باشد.
خوب گاز ندادن خودرو
تصور کنید که خودرو را متوقف کرده اید و مجدد تصمیم به حرکت می گیرید. به روی پدال گاز فشار وارد می کنید، اما خودرو آن طور که باید گاز بدهد، نمی دهد!
در این حالت این احتمال وجود دارد که مشکل از سنسور مپ باشد. به خصوص اگر رایانه به دلیل خرابی سنسور تشخیص دهد که مخلوط سوخت – هوا را رقیق تر کند! هنگامی که مقدار هوا بیش تر از سوخت می باشد، خودرو کشش ندارد.
روشن شدن چراغ چک موتور
همان طور که می دانید، روشن شدن چراغ چک موتور می تواند به عوامل و دلایل مختلفی بستگی داشته باشد که یکی از آن ها خرابی سنسور مپ می باشد. با توجه به سن خودرویی که مالک آن هستید، کد های تشخیص عیب مپ ممکن است متغیر باشد.
در صورتی که سنسور مپ به طور کامل خراب شده باشد، هیچ اطلاعاتی را ارسال نمی کند، در حالی که یک سنسور مپ از کار افتاده، ممکن است اطلاعات غیر منطقی و غیر واقعی به رایانه ارسال کند. به طور مثال، سنسور مپ خلاء کم را نشان می دهد، در حالی که موقعیت دریچه گاز و سنسور موقعیت میل لنگ هر دو موتور را در حالت دور آرام نشان می دهند. این اطلاعات منطقی نمی باشند و به دلیل می توان گفت که سنسور مپ اطلاعات نادرستی را برای رایانه ارسال کرده است.
بررسی علت خراب شدن سنسور مپ
اگر می خواهید بدانید که اصلا چرا سنسور مپ از کار می افتد و یا خراب می شود، این بخش از مطلب را از دست ندهید! از آن جایی که عملکرد سنسور مپ هم به اجزای فیزیکی و هم به اجزای الکتریکی آن وابسته می باشد، خرابی آن می تواند دلایل مختلفی داشته باشد.
از رایج ترین دلایل آن می توانیم به وجود مشکل در این سنسور، انسداد آن به دلیل وجود کثیفی و یا پسماند های موجود در محفظه موتور اشاره کنیم. از سوی دیگر، این امکان وجود دارد که سنسور معیوب شده باشد و این آسیب وارد شده، باعث از کار افتادن آن شود. گاهی نیز گرمای بیش از اندازه موتور، باعث داغ شدن اجزای الکترونیکی سنسور مپ می شود و یا این که باعث ترک خوردن لوله خلاء می شود. هم چنین در صورتی که محفظه خلا نشتی داشته باشد و یا دچار آسیب شود، باز سنسور امکان ارائه اطلاعات درست را به رایانه ندارد و باید حتما تعویض شود.
بررسی عوارض خرابی سنسور مپ خودرو
خرابی سنسور مپ یا همان از کار افتادن سنسور مپ، می تواند مشکلات مختلفی را در سیستم سوخت رسانی خودرو به وجود بیاورد. خواندن اطلاعات نا درست ارسال شده از این سنسور باعث می شود رایانه مقدار سوخت ورودی را تغییر دهد که در نهایت کاهش قدرت موتور یا عملکرد ضعیف آن را به همراه خواهد داشت.
در صورتی که سوخت کم تر باشد، مخلوط سوخت – هوا رقیق می باشد و موجب ضعیف عمل کردن خودرو می شود. چنان چه مقدار سوخت بیش تر باشد، مخلوط سوخت – هوا غلیط می باشد که مشکلات ایمنی را به وجود می آورد.
هنگامی که سنسور مپ از کار می افتد، رایانه خودرو کد های خطا تولید می کند. این کد ها را می توان با استفاده از دستگاه OBD2 و یا عیب یابی داخلی، خواند. برخی از این کد ها عبارت اند از:
P0068 | خوانش سنسور مپ با خوانش سنسور موقعیت دریچه گاز در تضاد می باشد. |
P0069 | فشار بارومتری با فشار مطابق منیفولد یکسان نمی باشد. |
P0105 | مدار مپ با مشکل مواجه شده است. |
P0106 | عملکرد یا محدوده مدار فشار بارومتری / مپ مشکل دارد. |
P1107 | مقدار ورودی به مدار مپ زیاد می باشد. |
P0108 | در مدار فشار بارومتری / مپ نوسان دیده می شود. (ورودی کم و زیاد می شود.) |
P1107 | ولتاژ مدار سنسور فشار بارومتری پایین می باشد. |
لازم است بدانید که ممکن است گاهی اوقات، سایر قطعات معیوب هم این کد ها را ایجاد کنند. به همین خاطر هنگامی که این کد ها را دریافت می کنید، ابتدا سنسور مپ را بررسی نمایید تا از معیوب بودن آن مطمئن شوید و سپس آن را تعویض کنید. توصیه می کنیم بلافاصه و با مشاهده کد ها سریعا آن را تعویض نکنید.
راهنمای عیب یابی سنسور مپ
پیش از این که شروع به عیب یابی سنسور مپ کنید، ابتدا ظاهر فیزیکی آن را مورد بررسی و ارزیابی قرار دهید. تمامی اتصالات و سیم کشی خودرو را نیز بررسی نمایید و به دنبال سیم های ذوب شده و یا پاره شده و یا شل شدگی اتصالات و آسیب دیدگی آن ها باشد.
حال سنسور را جدا کرده و پین ها را بررسی کنید. تمامی آن ها باید صاف و تمیز و بدون هیچ نشانه ای از خم شدگی و خوردگی باشند. در صورتی که سنسور با شلنگ به منیفولد ورودی اتصال پیدا کرده است، آن ها را نیز مورد بررسی قرار دهید تا از سالم و محکم بودنشان مطمئن شوید. داخل شلنگ نیز باید تمیز و عاری از هر گونه آلودگی باشد. در صورتی که همه چیز درست می باشد و ظاهر سنسور مشکلی ندارد، در مرحله بعد باید با استفاده از یک مولتی متر دیجیتال که روی 20 ولت تنظیم شده است، تست سنسور مپ را ادامه دهید.
- موتور را خاموش کنید و کابل ارت مولتی متر را به پایانه منفی باتری اتصال دهید. به سرعت ولتاژ باتری را مشاهده کنید. باید حدود 12.6 ولت را نشان دهد.
- سوئیچ استارت را روشن نمایید. اما هم چنان موتور خاموش بماند. مولتی متر به طور معمول باید ولتاژ بین 4.5 تا 5 ولت را برای رفرنس 5 ولت، صفر ولت برای سیم ارت و بین 0.5 تا 1.5 ولت را برای سیگنال در خودرو های غیر توربو و بین 2.0 تا 3.0 ولت را برای خودرو های توربوشارژ نشان دهد.
- اکنون باید موتور خودرو را روشن نمایید. مولتی متر باید ولتاژی بین 0.5 تا 1.5 را در خودروی غیر توربو و بین 2.0 تا 2.5 ولت را در مدل های توربوشارژ نشان دهد.
- موتور را خاموش نمایید. اما سوئیچ را روی روشن بگذارید.
- سنسور مپ را فقط از ورودی جدا کنید.
- بک پمپ خلاء دستی را به آن متصل نمایید و میزان خلاء سنسور را افزایش دهید.
- با بیش تر شدن خلاء ولتاژ باید به شکل پیوسته کاهش پیدا کند.
در صورتی که ولتاژ در هر دو آزمایش تفاوت زیادی دارد و یا تغییر ولتاژ نامنظم می باشد، سنسور مپ معیوب شده است و باید برای تعویض آن اقدام کنید.
راهنمای تعویض و تعمیر سنسور مپ
با توجه به مدل هر خودرو، شیوه تعویض سنسور مپ متفاوت می باشد با این حال روش انجام این کار به شرح مراحل زیر می باشد:
- سنسور مپ را پیدا نمایید.
- پیچ هایی که برای نگه داشتن سنسور تعبیه شده اند را باز کنید.
- کانکتور برق را جدا کنید. این کار را به زور انجام ندهید. این امکان وجود دارد دارای زبانه قفلی باشد. در این صورت باید ابتدا برای باز کردن آن اقدام کنید.
- در صورتی که شلنگ خلاء وجود دارد، اتصال آن را نیز از سنسور قطع کنید. به طور معمول بهتر است اگر سنسور مپ را تعویض می کنید، این شلنگ را نیز تعویض نمایید.
- سنسور جدید را با سنسور قدیمی مقایسه کنید تا کاملا با هم شبیه باشند.
- مجدد شلنگ را در جای خود وصل کنید.
- کانکتور برق را نیز به محل خود متصل نمایید.
- تمامی پیچ ها را در جای خود محکم کنید.
- اتصالات را بررسی نمایید تا شل نشده باشد و به طور مطمئنی در جای خود قرار گرفته باشند.
در مجموع فرآیند تعویض سنسور مپ چندان هم پیچیده نمی باشد. اما اگر در انجام کار های فنی مهارت ندارید، می توانید از یک تعمیرکار کمک بگیرید.
جمع بندی
سنسور مپ، یکی از سنسور های مهم در خودرو می باشد که وظیفه نظارت بر میزان ورودی هوا و ارسال اطلاعات برای رایانه خودرو را بر عهده دارد. اطلاعات ارسال شده از این سنسور، به رایانه خودرو کمک می کند تا مقدار سوخت را تنظیم کند. در نتیجه مخلوط سوخت – هوا ترکیب مناسبی برای احتراق به وجودمی آید.
بدون این سنسور، ممکن است مخلوط سوخت – هوا بیش از حد رقیق و یا غلیظ باشد که در دو حالت مشکلاتی را برای خودرو و عملکرد آن به همراه خواهند داشت. سرویس های دوره ای و بررسی سنسور مپ می تواند به پیشگیری از علائم خرابی این سنسور کمک کند. در هر صورت اگر این سنسور از کار بیفتد، از طریق نشانه هایی شما را مطلع خواهد کرد که 7 مورد از آن ها را برای شما شرح دادیم. چنان چه خراب شدن سنسور مپ را تشخیص دادید، بهتر است نسبت به تعویض آن اقدام نمایید تا از بروز مشکلات بیش تر جلوگیری شود.